Om bryggeriet

Bryggeriet är beläget i Ljungsbro utanför Linköping, 800 meter från ruinerna av Sveriges äldsta kloster- Vreta Kloster – som grundades 1101. I klosterruinen har arkeologer funnit det som tros ha varit nunnornas bryggstuga. Här bryggde, drack och skänkte nunnorna öl till fattiga.

Under medeltiden bryggdes det öl på kloster (och var och varannan gård) i de delar av Europa där det inte producerades vin. Inte så konstigt då öl både var näringsrikt (flytande bröd) och kokades under tillverkningen. Öl var med andra ord ofarligt att dricka till skillnad från vatten som var smutsigt. 

Med förkärlek för belgiska ölstilar och bryggeriets lokalitet i Vreta kloster socken, var det självklart att bryggeriet skulle ha en nunna med ölsejdel som pryder loggan. Inte minst med tanke på att den täta kopplingen mellan öl och kloster i Belgien ofta illustreras med bilder på munkar eller medeltidsmän. Det är helt enkelt dags för ”mer nunneöl åt folket!”

Konstnären bakom loggan är Michaela Leo.

Bryggeriets historia

25 mars 2018 bryggde Andreas, bryggeriets grundare, sin första öl hemma vid spisen i Ljungsbro. Det blev en belgisk trippel som enligt Andreas utsago fortfarande är den bästa öl han bryggt.

Ganska snart införskaffades det första bryggverket på 30 liter, och bryggningen kunde sommartid flyttas ut på altanen. Garaget byggdes om för att kunna husera hembryggeriet – avlopp drogs in, garaget isolerades, ventilation anpassades med mera. Jästankar om 30 liter med kylmantel och glykolkylare införskaffades – vilket bidrog till ett rejält lyft i kvalitet – jästemperaturen för öl i belgisk stil är central för den smakprofil som skapas.

Men problem uppstod. Vad skulle göras av all öl som producerades? Den fick ju inte säljas – och trots stora fester med vänner fick öl till slut hällas ut. Så sommaren 2019 började Andreas läsa på om vad som krävdes för att kunna starta ett bryggeri. Ett bolag hade han redan. Så ansökan sändes in till skattemyndigheten och kommunen – och svar kom ganska snabbt om att bolaget och Andreas, samt bryggeriet i garaget, godkändes som skatteupplag och som livsmedelsprpoduktionsanläggning.

2019 – bryggeriet grundas i ett garage

1 oktober 2019 startades formellt bryggeriet som fick namn efter den socken som bryggeriet är beläget i – Vreta kloster. Med förkärlek för öl i belgisk stil, var steget kort till att koppla ann bryggeriet till den lokala klosterhistorien och ruinerna av Vreta kloster – Sveriges äldsta kloster som grundades redan 1101. En plats där arkeologerna hittat vad de tror var nunnornas bryggstuga. Vad passade då bättre, tänkte Andreas, att ha en nunna med ölsejdel som logga för bryggeriet. En logga som symboliserar både den lokala historien och förkärleken för öl i belgisk stil. En vän och konstnär – Michaela Leo – målade tavlan som ligger till grund för loggan – en nunna i Cistersiensk nunneskrud med Vreta klosters mur i bakgrunden.

Till bryggeriet införskaffades samtidigt ett bryggverk om 200 liter (Braumeister) och tre jästankar om 240 liter. En glykolkylare köptes in för att ha full kontroll på jästemperaturen. Planen var att första året brygga 2000-3000 liter öl och sälja till lokala restauranger och pubar. I början av 2020 påbörjades försäljning av ölen. Då januari och februari är dåliga månader i branschen, gick det segt. Men bryggarens favoritpubar i Linköping och Motala köpte in ölen liksom en av Linköpings bättre restauranger. Men sedan tog det stopp. Covid-19 slog till och planerna fick snabbt ändras.

2020 – första lanseringarna på Systembolaget

Istället för att släppa den första ölen på Systembolaget under sena 2020 så släppte bryggeriet Den blonda nunnan den 1 april 2020, och Nunnans skördeöl den 4 maj. Försäljningen tog omedelbart fart. Redan efter 40 minuter då blonda nunnan lanserats hörde det största bolaget i Linköping av sig och behövde påfyllning – det var tomt i hyllorna. Under våren växlade bryggeriet upp, en till jästank införskaffades och det bryggdes och buteljerades på maxkapacitet. Allt som bryggdes såldes snabbt av till Systembolaget, och till vissa pubar.

Sommaren 2020 krävdes ett nytt ställningstagande. Skulle bryggeriet nöja sig med två öl på Systembolaget, och låta ölen med jämna mellanrum restnoteras då det inte var möjligt att möta efterfrågan med den kapacitet som fanns i garaget? Eller skulle det hela skalas upp? Då Andreas är en person som mestadels blickar framåt så bidde det en uppskalning. Sökande efter lokal blev kort. Det visade sig att Rapps Glas i Ljungsbro hade en lokal ledig i en nybyggd industrilokal, än närmare ruinerna av klostret än garaget.

Inflyttning i nya lokaler skedde 1 september 2020. Nu utrustning hade redan beställts. Under september till oktober anlände ett nytt bryggverk på 500 liter (Braumeister) och tre jästankar om 1000 liter. En buteljeringslina anlände från Tyskland, och en etiketteringsmaskin från Italien. En buteljeringstank om 1000 liter med omrörare införskaffades, och vid årsskiftet anlände tejpmaskin och rullband.

Produktionen med den nya utrustningen kom igång i oktober, och bryggning skedde parallellt med båda bryggverken – vilket varje bryggdag resulterade i 700 liter öl. Planen var att brygga tre gånger i månaden, och buteljera en gång i månaden. Med ett resultat av cirka 1800 liter öl/månad, och en årlig produktion om cirka 20 000 liter. Allt med fokus på att fortsätta kunna driva bryggeriet som en bisyssla på sidan om Andreas vanliga jobb som professor i vuxenpedagogik. När försäljningen för 2020 summerades hamnade den på 10 000 liter öl.

2021 – digitala ölprovningar och ytterligare expansion

I början av 2021 började digitala ölprovningar anordnas. Deltagare köpte själv in ölen som skulle prövas (via Systembolaget), och provningen sändes live via bryggeriets Facebooksida. Första provningen hade 250 uppkopplingar (sannolikt ca 500 deltagare). Provningarna bidrog till ökad försäljning, vilket innebar att en fjärde jästank om 1000 liter införskaffades för att på så sätt kunna öka produktionen till cirka 2400 liter per månad.

Sommaren 2021 öppnades ett taproom med uteservering där gäster under sommaren kunde pröva bryggeriets öl. Det blev en succé. Försäljningen fortsatte under 2021 att öka så för att möta efterfrågan anställdes en bryggare på heltid från och med 1 september 2021.

I november 2021 erhöll bryggeriet sin första internationella medalj då Nunnans skördeöl kammade hem första svenska medalj någonsin i Brussels Beer Challenge – Belgiens största öltävling. Den fick brons i kategorin Double Saison och stod på prispallen tillsammans med två öl från det berömda bryggeriet Brasserie Dupont. Bryggeriets släppte för första gången sin julöl. De dryga 5000 flaskorna sålde slut långt före jul. När 2021 summerades hade 31 000 liter öl sålts.

2022 – ökad försäljning och fler anställda

Under 2022 ökade efterfrågan ytterligare. Planering av nästa expansionsfas inleddes med beställning av ett nytt, större, bryggverk. Inför sommaren fick bryggeriet det ärofulla uppdraget att ta fram två öl för att fira Göta kanals 200-årsjubileum. Ölet kom att säljas på krogar och restauranger utefter kanalen.

I februari 2022 erhölls två medaljer i Concours international de Lyon – Frankrikes största öltävling – Guld till Den vita nunnan (belgisk wit) och Guld till Vreta Kloster trippel. I september 2022 erhöll Abbedissan 12 en av de mest prestigefulla priserna som går att vinna – en medalj i European beer star (brons) i kategorin Belgian-style strong dark ale. I september anställdes ytterligare en person.

Julölen blev åter en succé och de 8500 flaskorna sålde snabbt slut. 2022 summerades med en försäljning av 44 000 liter öl.

2023 – mer än dubblad produktionskapacitet och Guldmedaljer

Ökad efterfrågan innebar att bryggeriet den 1  januari 2023 tredubblade sina lokaler. Ett hål slogs upp i väggen där den ”gamla” lokalen renoverades för att bli enbart produktionslokal. Ett nytt bryggverk om 1000 liter (med kapacitet att brygga upp till 1500 liter per bryggning) och tre nya jästankar om 2000 liter installerades. På så sätt ökade bryggeriets årliga produktionskapacitet från 45 000 liter till 100 000 liter.  I den nya delen av lokalen byggdes ett lager och en bryggeripub.

För första gången släpptes en påsköl – bryggeriets prisbelönta kvadrupel med för året utvalda kryddor. Det blev en succé och det såldes fler än 5000 flaskor över hela landet.

I mars erhöll bryggeriet fyra medaljer i Concours international de Lyon. Guld till Vreta Kloster trippel och silver till Vreta Kloster matersbier, Abbedissan 12 och Den vita nunnan. I november vann man ytterligare medaljer. Bryggeriets första glutenfria öl, Nun Gluten Blonde, vann Guld i Brussels beer challenge i klassen glutenfri öl, och Nunnans skördeöl vann återigen brons i klassen Double Saison. Bara någon vecka senare vann bryggeriets Saison, Le Monde de La Biére, som bryggs tillsammans med ölpodden ölvärlden, Guld i European beer star i klassen belgisk saison.

Mote slutet av året påbörjades byggnationen av ett kök i bryggeripuben. Julölen blev återigen en succé och efterfrågan kunde inte helt mötas med de 10 000 flaskor som producerats. Trots kristider med inflation och enorma kostnadsökningar lyckades bryggeriet även under detta år öka sin försäljning, vilken landade på 49 500 liter öl.

2024 – taproomverksamheten tar fart och första stora offertvinsten

Året inleddes med att ett nytt kök byggdes som innebar att bryggeriets taproom från och med mars fick fullvärdigt serveringstillstånd till allmänheten. Därmed kunde pubverksamheten tar fart med en menyn bestående av bl.a. belgiska matvåfflor med olika tillbehör. Under sommaren introducerades livespelningar i taproomet och med utökad uteservering blev första spelningen en succé då Ola Aurell drog drygt 250 gäster.  Under en trubadurafton i juli soligt väder blev besöksrekordet drygt 300 gäster.

Med ökad produktionskapacitet kunde bryggeriet svara på Systembolagets offerter i det tillfälliga sortimentet. Under våren fick bryggeriet beskedet att de i kamp med 55 bryggerier var en av de fem bryggerier som vunnit en offert om 45 000 flaskor IPA. Produktionen gick på högvarv och den 25 oktober lanserades den belgiska IPAn Fader rödskägg på 250 av bolagets butiker runtom i landet.

Även detta år innebar stora framgångar i internationella tävlingar. I november vann bryggeriet silvermedalj i European Beer Star i kategorin Belgisk Saison för sin Le Monde de La Bière. I mars vann fem av bryggeriets öl medalj i Concours International de Lyon. I klassen Abbey trappist blond erhöll Nun Gluten blond guldmedalj och Den blonda nunnan silvermedalj, i klassen Traditional Saison erhöll Nunnans skördeöl guldmedalj, i klassen Blonde ale/Golden ale erhöll Matersbier guldmedalj och i klassen Strong dark ale erhöll St. Lars 13 silvermedalj.

Om bryggeriets etiketter

Bryggeriets etiketter är framtagna i samarbete med lokala konstnärer. Vi tycker att konst och hantverksöl hör ihop. Som redan nämnts har vår logga skapats av Michaela Leo. Tavlan bakom loggan pryder vår öl Den blonda nunnan. Michaela har därutöver skapat fyra till konstverk åt oss – en tavla med en Cistersiensk novis som pryder Den vita novisen, en tavla med en Cistersiensk abbedissa som pryder Abbedissan 12, en tavla där novisen, nunnan och abbedissan har samkväm i klostret vilken pryder vår julöl och vår påsköl, samt en tavla där novisen, nunnan och abbedissan befinner sig i äppelträdgården vilken pryder vår Nun Gluten Blonde. Michaela har även gjort illustrationen av abbedissan vid Vreta Klosters bevarade sigill. Den pryder vår Vreta Kloster Grand Cru. 

Precis innan bryggeriet kom igång 1 oktober 2019, träffade vår grundare konstnären Louise Hävre på en väns 40-årsfest i Ljungsbro till vilken Andreas serverade sin hembryggda öl. Louise och Andreas började talas vid och hon berättade om sitt konstnärskap och Andreas berättade om sina planer med sitt bryggeri som han precis skulle komma igång med. Under samtalet föreslog hon att Andreas kunde använda ett par av hennes konstverk som grund för etiketter till några av bryggeriets kommande öl. Hon sände över ett antal bilder och Andreas valde ut två – Tavlan Compromise som pryder Nunnans skördeöl och tavlan Bortom nuet som pryder vår öl St. Helena. Compromise har Louise ställt ut både på Guggenheim i New York och på Louvren i Paris. Ytterligare ett av Louises konstverk – Klosterliljan – används till etiketten för Vreta Kloster strong golden ale.  Läs gärna mer om Louise och hennes konst på www.louisehavre.se 

Michaela Leo

Novisen, Nunnan, Abbedissan

Nunnan, Abbedissan och Novisen i samkväm

Abbedissan, Nunnan och Novisen i äppelträdgården

Abbedissans sigill

Louise Hävre

Compromise

Bortom Nuet

Klosterliljan