Våra öl

Våra öl som finns på Systembolaget

Följande öl kan beställas styckevis för leverans till alla Systembolagets butiker i landet (fraktfritt). De finns även (i varierande grad) på Systembolagets hyllor i Linköping, Motala, Mjölby, Vadstena, Finspång, Norrköping (Blygatan) och på Ölstudion i Göteborg.

Fader rödskäggs XLIV-IPA


En belgisk IPA på 5,6%. Här kombineras fruktigheten och torrheten från den belgiska jästen med grapefrukt, tallbar och blommighet från den amerikanska humlen. Tydlig beska.

Vreta Kloster dubbel

En belgisk dubbel på 7,4%. Kryddig med lätt fruktighet och torrt avslut.

St: Lars 13

En belgisk kvadrupel på 11,3% med tydliga toner från både malten och tillsatt socker. Fyllig, fruktig, vinös med viss sötma och lång eftersmak.

Nun Gluten Blonde

En glutenfri belgisk blond på 6,8% med härligt kryddiga och fruktiga toner och torrt avslut. Ölet är bryggt tillsammans med Brewgineers i Göteborg som enbart brygger glutenfria öl.

Den vita nunnan

En belgisk wit på 4,5% kryddad med apelsinskal och korianderfrön som tillsammans med hög nivå av kolsyra erbjuder en uppfriskande smakupplevelse. Här finns tydliga toner av både citrus, kryddighet och viss maltighet.

Vreta kloster matersbier

En belgisk enkel på 5% med lätt kropp som kombineras med tydlig kryddighet, viss fruktighet och härlig avslutande beska. Hög nivå av kolsyra i kombination av att vara väl utjäst bidrar till ett friskt avslut. En typ av öl som fortfarande bryggs på Trappistkloster för munkarnas egen konsumtion.

Vreta kloster special

En öl inspiread av ölstilen Spéciale Belge som såg dagens ljus 1905. I vår tolkning av ölstilen, erbjuder vi en öl på 5,8% där  fruktigheten och kryddigheten från den belgiska jästen kombineras med lätta toner av karamell från malten. Hög nivå av kolsyra bidrar till ett friskt avslut.

Den blonda nunnan

En belgisk blond på 6,8% kryddad med apelsinskal och lakritsrot. Ölet har medelstor kropp. Initial smak av lätt maltighet övergår snabbt i härlig fruktighet med tydliga toner av citrus. Hög nivå av kolsyra i kombination med att vara väl utjäst erbjuder ett uppfriskande och torrt avslut.

Le Monde de la Bière

En traditionell belgisk Saison på 6,2%. Jästen bidrar till härliga toner av frukt och kryddighet. Fruktigheten förstärks ytterligare genom att vi använder amerikansk humle i slutet av bryggningen. Ett väl utjäst öl med torr munkänsla vilket gör ölet ypperligt att kombinera med mat.

Nunnans skördeöl

En belgisk Double-Saison på 7,4% med medelstor kropp, tydlig fruktighet och kryddighet. Viss stallighet – eller i vardagsspråk något ”funkig” – och lätt syrlig. Som helhet en mycket välbalanserad öl med hög nivå av kolsyra och ett torrt avslut

St. Helena

En belgisk stark amber ale på 8,8%. Tydliga toner av karamell kombineras med distinkt fruktighet och viss kryddighet. Låga nivåer av humle bidrar till att ölet kan upplevas som något sött. Hög nivå av kolsyra bidrar till ett friskt avslut.

Vreta kloster trippel

   

En belgisk trippel på 9,2% med medelstor kropp som erbjuder tydlig fruktighet, viss kryddighet, och liten söt maltighet. En lätt ton av alkohol lyser igenom såsom hörandes denna ölstil till. Något högre nivå av tillsatt humle bidrar till medelstor beska.

Abbedissan 12

En belgisk mörk stark ale, ibland benämnd som kvadrupel, på 10%. Den höga nivån av tillsatt mörkt kandisocker bidrar till ölets färg, arom och smak. Komplexa toner av torkad frukt, lätt kryddighet, och bränt socker. Kan med fördel lagras under många år.

Pestdoktorns belgiska dubbel-IPA

En belgisk dubbel IPA på 8,5% med stor maltkropp. Här kombineras det bästa från två världar. Den belgiska jästen erbjuder tydlig fruktighet som kombineras med fruktigheten från den amerikanska humlen. Avslutande beska förstärks av ett torrt avslut.

Nunnans belgiska stout

En belgisk imperial stout på 10% bryggd tillsammans med Poppels bryggeri. Här erbjuds härliga smaker av torkad frukt med lätta toner av choklad. Då vi använder en belgisk jäststam blir ölet, till skillnad från vanliga imperial stouts, väl utjäst. Därmed blir avslutet torrt.

Öl som finns säsongsvis på Systembolaget

Vreta Kloster Grand Cru

I september varje år släpper vi en begränsad upplaga av vårt flaggskepp – en belgisk kvadrupel på storflaska på 10,2% bryggd med hemliga kryddor vilket bidrar till ölets arom och smak. Kan avnjutas när du köper den. Men lagras med fördel under många år.

Vreta klosters julöl

Inför varje jul (med start 2021) släpper vi en öl på 10,2% som baseras på vår prisbelönta kvadrupel med för året utvalda hemliga kryddor. På så sätt blir varje års julöl unikt. Oavsett kryddning erbjuds ett komplext och smakrikt öl som passar utmärkt på egen hand eller till ostbrickan och julgodiset.

Vreta klosters påsköl

Inför varje påsk (med start 2023) släpper vi en öl på 10,2% som baseras på vår prisbelönta kvadrupel med för året utvalda hemliga kryddor. På så sätt blir varje års påsköl unikt. Oavsett kryddning erbjuds ett komplext och smakrikt öl som passar utmärkt på egen hand eller till ostbrickan och påskgodiset.

Öl som tillverkas i samarbete med hotell och restaurang

Heliga Birgitta

En belgisk blond på 6,6% som vi tillverkar exklusivt för Vadstena klosterhotell.

Von Platens veteöl

En belgisk wit på 4,5% som tillverkas i samarbete med Göta kanalbolag i anslutning till Göta kanals 200-års jubileum

Telfords ljusa ale

En belgisk ljus ale på 5% som tillverkas i samarbete med Göta kanalbolag i anslutning till Göta kanals 200-års jubileum

Öl som endast säljs via pubar och restauranger

Vreta Kloster strong golden ale

En belgisk stark blond öl på 8,5%.

Den blonda novisen

En belgisk blond på 6,6%.